
Consumenten rekenen nog 45 procent aankopen af met contant geld
Het gebruik van contant geld is daarmee, net als in de twee voorgaande jaren, flink gedaald. Dat melden De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland maandag.
Van alle betalingen wordt inmiddels 54,5 procent gepind, terwijl 0,5 procent met een creditcard wordt afgerekend. Sinds 2015 wordt vaker met een pinpas betaald dan met contant geld.
In 2016 bedroeg het aantal contante betalingen aan de kassa 2,95 miljard. Een jaar eerder was dit nog 3,19 miljard. De totale waarde van deze betalingen daalde van 40 miljard euro naar 38 miljard euro.
Het aantal pinbetalingen nam tegelijkertijd toe van 3,23 miljard naar 3,57 miljard. Consumenten betalen steeds vaker contactloos, met hun pinpas of hun mobiele telefoon.
Tieners
Tieners, 65-plussers en laagopgeleiden betalen het vaakst contant, hoewel tieners in 2016 wel aanzienlijk vaker zijn gaan pinnen ten opzichte van het voorgaande jaar. De groei van pinnen onder 65-plussers en laagopgeleiden was afgelopen jaar beperkt.
Consumenten betalen steeds vaker met het betaalmiddel dat hun voorkeur heeft. Mensen ervaren nu minder drempels als zij willen pinnen dan zes jaar geleden, doordat steeds meer gelegenheden die mogelijkheid bieden. Bovendien is het aantal storingen afgenomen.
Het aantal pinbetalingen ten opzichte van contante betalingen is in alle sectoren gegroeid. Bij de automatenverkoop en in de horeca zijn de grootste verschuivingen te zien.