
Prijzen reiswebsites in twee op drie gevallen onbetrouwbaar
Ook websites die de prijzen vergelijken slaan vaak de plank mis, blijkt vrijdag uit onderzoek van de Europese Commissie en nationale consumentenautoriteiten naar 352 websites. Slechts 117 voldeden aan de regels.
Klanten klagen steeds vaker. In een op de drie gevallen blijken de kosten die als eerste worden getoond hoger uit te vallen. De prijsopbouw is vaak onduidelijk en van de aanbiedingen blijkt 20 procent niet beschikbaar.
Schaars aanbod
In een kwart van de gevallen bleek bovendien dat informatie over het schaarse aanbod (zoals "aanbod alleen vandaag nog geldig") slechts betrekking had op dat van de eigen website.
Verder bleek dat bijna 30 procent van de vergelijkingswebsites nauwelijks informatie weggaf over de naam en het adres van zijn vestiging. Ook bleek dat ruim 20 procent gebruikmaakte van onduidelijke klantbeoordelingen, die mogelijk nep waren.
Regels naleven
Het Europese netwerk van consumentenorganisaties CPC heeft de betreffende sites benaderd en hun verzocht de regels na te leven. Ze moeten transparant zijn en direct de juiste prijzen aangeven.
Als ze dat niet doen, kunnen ze boetes krijgen of voor de rechter worden gesleept, waarschuwt EU-commissaris Vera Jourava (Justitie en Consumentenrechten). "Of consumenten nu online of offline boeken, ze hebben recht op dezelfde bescherming."