Schade door fraude in betalingsverkeer neemt flink af

De schade door fraude in het betalingsverkeer is vorig jaar met 43 procent afgenomen, tot 10,2 miljoen euro. 

Dat melden Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken donderdag.

Vooral bij internetbankieren kwam fraude minder voor. Met 822.000 euro lag het schadebedrag bijna 80 procent lager dan in 2015. Fraude met betaalpassen kostte met 5,6 miljoen euro bijna een derde minder dan een jaar eerder.

Detecteren

De sterke dalingen laten volgens de belangenorganisaties zien dat banken er steeds beter in slagen fraude tijdig te detecteren en dat consumenten zich beter bewust zijn van de risico's.

Ook helpt het volgens de organisaties dat financiële instellingen, cybersecuritybedrijven en overheidsinstanties samenwerken bij het terugdringen van fraude in het betalingsverkeer. 

Alertheid

''Ondanks het succes van banken om fraude in het betalingsverkeer te beperken, blijft alertheid geboden'', waarschuwt de vereniging echter. ''Criminelen richten zich steeds vaker op andere, niet-bancaire vormen van fraude zoals internetoplichting via bijvoorbeeld Marktplaats of factuurfraude.''

Per maand zouden ongeveer dertienhonderd verkeerde boekingen bij banken worden gemeld. In drie kwart van de gevallen gaat het om verouderde rekeningnummers en vergissingen. Daarnaast zou gemiddeld in ruim tweehonderd gevallen per maand sprake zijn van fraude.

Controle

Om verkeerde overboekingen en factuurfraude te voorkomen, voeren Nederlandse banken later dit jaar bovendien een IBAN-naamcontrole in. De dienst checkt de naam van de begunstigde die door de klant wordt ingevoerd bij een overboeking. Wanneer bij de check fouten worden ontdekt, krijgt de opdrachtgever een waarschuwing.

Rabobank heeft de IBAN-naamcontrole ontwikkeld en zal in het tweede kwartaal als eerste van start gaan met de controle. Daarna volgen de andere banken.

Lees meer over:
Tip de redactie