Bijna negen op de tien kinderen overleggen eerst met hun ouders alvorens ze een grotere online aankoop doen.

Uit onderzoek van geldplatform Wijzer in Geldzaken onder ruim elfhonderd kinderen tussen de elf en zestien jaar blijkt dat de mening van de ouders gewenst is als er 50 euro of meer wordt uitgegeven.

Ouders hebben volgens de organisatie veel invloed op het financiële gedrag van hun kinderen. Bij acht op de tien jongeren controleert een ouder regelmatig het saldo op de rekening van het kind.

Betaalrekening

Acht op de tien jongeren hebben een betaalrekening en drie kwart heeft een spaarrekening. Drie kwart van de tieners mag van de ouders zelf bepalen waaraan ze hun geld uitgeven.

Als kinderen online iets kopen, moeten ze dat echter vaker overleggen dan wanneer het een fysieke aankoop betreft.

Veilig

De helft van de jongeren met een betaalrekening heeft de afgelopen drie maanden een online aankoop gedaan. Het gaat dan vaak om games, muziek en films. Gemiddeld besteden zij 54 euro aan de aankoop.

Producten zoals kleding en cadeaus kopen tieners liever in een fysieke winkel. Eén op de vijf kinderen krijgt hiervoor kleedgeld. Bij 13- en 14-jarigen is dat maandelijks gemiddeld 53 euro en bij 15- en 16-jarigen is dat 55 euro.

Zo'n 60 procent van de kinderen beschouwt online bankieren als veilig. Slechts een klein deel van de tieners bewaart zijn geld liever thuis dan op de bank.