Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft niets onrechtmatigs gedaan door in het televisieprogramma Radar te waarschuwen voor bedrijven die tegen een hoge prijs beloven schuldnoteringen bij BKR te verwijderen.

De kortgedingrechter in Den Haag heeft vorderingen aan het adres van het bureau daarom verworpen.

Een bedrijf dat is gespecialiseerd is in het laten verwijderen van BKR-registraties, Dynamiet Nederland, was een zaak begonnen omdat het bedrijf schade zou oplopen vanwege de beweringen van het BKR.

Dynamiet wilde de instantie laten veroordelen om een en ander te rectificeren. De rechter ging daar evenwel niet in mee.

In het vonnis staat onder meer dat Dynamiet er in januari zelf voor heeft gekozen om niet in de betreffende uitzending van Radar te verschijnen voor tekst en uitleg.

Daarbij wordt erop gewezen dat een aantal uitlatingen op de website van het BKR zelf en op de website van Radar zijn aangepast, waardoor rectificeren volgens de rechter niet meer nodig is.

Maatschapppelijk belang

Stichting BKR reageert vrijdag positief op de uitspraak. De organisatie is tevreden dat de rechter het maatschappelijk belang inziet van een juiste voorlichting over de mogelijkheid om registraties te verwijderen.

Volgens BKR weegt dit dan ook zwaarder dan het commerciële belang van bureaus zoals Dynamiet Nederland, die beweren terechte registraties uit te kunnen wissen.

"Niemand is gebaat bij onduidelijke uitspraken over het systeem van kredietregistratie", aldus algemeen directeur Peter van den Bosch van BKR. "De uitspraak van vandaag erkent dat stichting BKR ongehinderd in staat moet worden gesteld om correcte voorlichting te geven."