In 2016 is de kinderbijslag van 16- en 17-jarigen 3.490 keer stopgezet, omdat ze te veel bijverdienden. Dat komt neer op bijna één stopzetting per honderd jongeren in die leeftijdscategorie.

Dat blijkt vrijdag uit data die LocalFocus heeft opgevraagd bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

De kinderbijslag wordt stopgezet als 16- en 17-jarigen meer dan 1.265 euro per kwartaal verdienen. Voor de zomervakantie geldt een limiet van 2.564 euro. Voor kinderen van vijftien jaar is er geen inkomensgrens.

De kinderbijslag kan ook om andere redenen worden stopgezet, bijvoorbeeld als een kind recht op studiefinanciering krijgt. In acht van de tien gevallen van stopzetting is dat het geval. Daarnaast kunnen ook vroegtijdig schoolverlaten of een verhuizing naar het buitenland redenen zijn.

Het aantal stopzettingen staat niet per se gelijk aan het aantal jongeren waarvan de kinderbijslag is stopgezet. Het kan ook zijn dat de kinderbijslag van één jongere meerdere keren is stopgezet.

In Zeeland stopt de kinderbijslag het vaakst vanwege een hoger inkomen. De provincie is goed voor 1,4 stopzettingen per honderd jongeren. In Limburg ligt dat aantal met 0,4 stopzettingen per honderd jongeren het laagst.

Stopzettingen kinderbijslag