Studenten en oud-studenten zijn de Nederlandse overheid nog ruim 17,9 miljard euro verschuldigd.

Dat is op dit moment de prognose van het totaal van alle verstrekte leningen in Nederland gemeten vanaf 1986, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) woensdag. Het ISO baseert zich op cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en het ministerie van Onderwijs.

Het ISO heeft woensdag een zogenaamde schuldmeter gelanceerd, waarop te zien is hoe de schuld oploopt.

In 2015 werd het leenstelsel ingevoerd, sindsdien moeten studenten in het hoger onderwijs het zonder de basisbeurs doen. De totale Nederlandse studieschuld stond in 2014 nog op 13,7 miljard euro, bleek uit cijfers die NU.nl had ontvangen van DUO. In 2013 was dat 13,1 miljard en in 2012 12 miljard euro.

Investeren

Het ISO stelt dat studenten flink investeren in zichzelf en dat deze investeringen sinds de invoering van het leenstelsel alleen maar groter zijn geworden. Het ISO vindt dat studenten daarom iets terug mogen verwachten.

Volgens het ISO zou de politiek drie dingen moeten doen om de schuld niet nog verder te laten oplopen, namelijk: het collegegeld bevriezen, geld dat uit het leenstelsel komt behouden in het hoger onderwijs, en eerlijkere informatie bieden over studies.

Het ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie van Nederland en behartigt de belangen van bijna 700.000 studenten aan universiteiten en hogescholen.

Drempel

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wijst met de beschuldigende vinger naar het beleid van de vroegere minister van Onderwijs Ronald Plasterk. Die verhoogde de collegegelden om 100 miljoen binnen te halen. In plaats van het geld in het hoger onderwijs te steken, is het verdwenen, aldus de bond.

De LSVb vindt dat het collegegeld onmiddellijk omlaag moet. ''Het is tijd om te stoppen met bezuinigen op studenten. De drempel om te gaan studeren wordt hoger en hoger'', aldus LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout.