De storm van donderdagavond en -nacht heeft voor minder dan 10 miljoen euro schade aangericht. Dat is vrijdag de eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars.

"Het precieze schadebedrag is nog niet bekend, maar het blijft onder de 10 miljoen euro", aldus een woordvoerster.

Tijdens de storm hadden hulpdiensten in het hele land de handen vol aan meldingen van schade, vooral door omgevallen bomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

Er reden minder treinen en op Schiphol werden tientallen vluchten geannuleerd. Op de weg waren vooral vrachtwagens op hoge bruggen speelbal van de windstoten.

Mestsilo

Door de storm is in de nacht van donderdag op vrijdag in Aalten (Gelderland) een mestsilo omgewaaid en lekgeslagen. Twee miljoen liter mest is weggestroomd, waaronder een deel in het water de Schaarsbeek.

Waterschap Rijn en IJssel hoorde pas vrijdagochtend van de omgewaaide silo, toen het grootste deel van de giftige stof al de beek in was gestroomd. Er is met man en macht gewerkt om op het erf achtergebleven mest in te dammen en op te ruimen. Het waterschap houdt er wel rekening mee dat vissen in de Schaarsbeek de komende uren zullen sterven.

Het schap waarschuwt dat het in de omgeving van de omgewaaide silo erg stinkt. Dat zal nog wel even aanhouden, omdat het vier tot vijf dagen duurt voor alle mest is weggestroomd. In die tijd kan water in sloten en beken bruin kleuren en een schuimlaag krijgen.

Regen

Doordat donderdag veel regen is gevallen, staat het water in de beken te hoog om de Schaarsbeek tijdelijk af te dammen. Een voordeel is volgens het schap wel dat de mest door het hoge water sterk wordt verdund. Medewerkers houden vrijdag in de gaten of de weggespoelde mest niet op meer plekken problemen veroorzaakt.