De Nederlandse startup Sowdan maakt het mogelijk om via een app realtime geld over te boeken tussen rekeningen van verschillende banken.

De app Sowdan is onlangs beschikbaar gesteld voor gebruikers van iOS en Android. Na aanmelding moet de gebruiker het bedrag en de IBAN invoeren. De betaling wordt vervolgens bij de eigen bank bevestigd met de dienst iDEAL. Het geld wordt dan binnen één minuut overgeschreven naar de andere rekening.

De gebruiker kan zowel een betaalopdracht als betaalverzoek doen. Alleen een van de partijen hoeft de app te downloaden. Betalingen tot 750 euro zijn voorlopig gratis uit te voeren. Voor hogere bedragen wordt 0,5 procent van het bedrag gevraagd.

Realtime betalingen zijn in onder meer Zweden, Polen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk overigens al langer mogelijk. In Nederland zijn banken wel bezig met het realiseren van realtime betalingen, maar deze dienst is nog niet beschikbaar. Pieter Schoen, medeoprichter van energiebedrijf NLE, heeft in de app geïnvesteerd. 

Frustratie

"Deze innovatieve dienst maakt een eind aan een frustratie die we allemaal kennen", stelt Schoen donderdag in een persbericht. "Je wilt geld overmaken, maar de verwerking van zo’n overboeking duurt vaak een dag en als er een weekend bij zit soms zelfs wel drie dagen. Sowdan maakt een einde aan die wachttijd."

De makers zien de app als een uitkomst voor mensen die bijvoorbeeld via Marktplaats een grote aankoop doen. "De koper hoeft niet meer met grote contante bedragen over straat. De koopsom kan nu gewoon veilig en snel via de app voldaan worden."

Mark Kalse en Maurits Grosfeld kwamen in 2015 op het idee voor Sowdan. Kalse had online festivalkaartjes verkocht en moest dagenlang op zijn geld wachten. De startup heeft bij een eerste investeringsronde 2,1 miljoen euro opgehaald. In het afgelopen jaar is de dienst getest.