Een ruime meerderheid van 71 procent van de Nederlanders wil dat het mogelijk blijft om contante betalingen te doen. 

Dat blijkt donderdag uit een peiling die De Nederlandsche Bank (DNB) heeft uitgevoerd voor het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).

In het MOB zijn organisaties zoals de Nederlandse Vereniging van Banken, de Consumentenbond en MKB-Nederland vertegenwoordigd.

Nederland gaat juist aan kop in de eurozone als het gaat om elektronische betalingen. Tussen 2010 en 2015 nam het aandeel contante betalingen af van 65 procent naar 49 procent. DNB verwacht dat met de huidige trend het aandeel zal dalen naar 40 procent in 2018.

Betaalpas

Maar het MOB adviseert om de mogelijkheid te blijven bieden voor contante betalingen. Het platform haalt aan dat sommige mensen nog geen betaalpas hebben of niet kunnen gebruiken. Verder zijn er ook situaties waarin consumenten een "gerechtvaardigd belang" hebben om anoniem te blijven.

In principe zijn verkopers vrij om zelf de betaalmogelijkheden te kiezen zolang dat duidelijk vooraf aan de klant wordt bekendgemaakt. Het MOB vindt het wel onredelijk als klanten gedwongen worden om elektronisch te betalen als er geen andere mogelijkheden zijn eenzelfde dienst of product af te nemen in de regio.

Bij deze zogeheten lokale monopolies gaat het vaak om diensten in de collectieve sector zoals het aanvragen van een paspoort. Benadrukt wordt dat gemeenten het juiste voorbeeld moeten geven.