Contactloos betalen wordt steeds meer de norm. Bij twee derde van alle betaalautomaten in Nederland kan inmiddels worden betaald door de bankpas of smartphone tegen het betaalapparaat aan te houden.

Ruim negentien miljoen betaalpassen en smartphones zijn daarvoor geschikt, meldt Betaalvereniging Nederland woensdag. 

Van alle pintransacties was in december 23,5 procent contactloos. Het aantal contactloze betalingen is het afgelopen jaar bijna vervijfvoudigd tot 630 miljoen. In totaal werd er bijna 3,6 miljard keer elektronisch betaald, voor in totaal ruim 97 miljard euro.

Het totale aantal pinbetalingen steeg vorig jaar met 17,2 procent, terwijl het aantal pinbetalingen tot 10 euro met 17,2 procent is gegroeid. Inmiddels zijn deze kleine bedragen goed voor meer dan vier op de tien pinbetalingen. Die toename is volgens Betaalvereniging Nederland vooral het gevolg van de groei van contactloos betalen.

iDEAL

Afgelopen jaar was ook het jaar dat mobiel betalen met iDEAL bij online shoppen is doorgebroken. In heel 2016 zijn er 282,6 miljoen iDEAL-betalingen verricht, voor 23,7 miljard euro. Daarvan waren er bijna vier op de tien met de smartphone of een ander mobiel apparaat. 

Het aantal mobiele iDEAL-betalingen is gestegen tot bijna elf miljoen in december 2016, meer dan een verdubbeling ten opzichte van december 2015. 

2016 kende geen grote landelijke pinstoringen, meldt de vereniging verder. Wel was er in september een grote telecomstoring die een paar uur duurde. Hierdoor konden consumenten tijdelijk niet pinnen bij sommige ondernemers en winkeliers.