Consumentenvertrouwen blijft positief

Het consumentenvertrouwen is in november gelijk gebleven. 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Daarmee blijft het vertrouwen op het hoogste niveau in ruim negen jaar, aldus het statistiekbureau.

Consumenten oordelen positiever over het economische klimaat. Wel nam de koopbereidheid wat af. "Consumenten zijn vooral negatiever over hun toekomstige financiële situatie. Verder vinden consumenten de tijd iets minder gunstig voor het doen van grote aankopen", aldus het CBS.

Met een stand van 12 ligt de graadmeter voor het consumentenvertrouwen in november ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 met -44.

Consumentenbestedingen

Verder blijkt vrijdag uit gegevens van het CBS dat consumenten in september 0,9 procent meer hebben uitgegeven dan een jaar eerder. Dit cijfer is gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen. 

Aan diensten hebben consumenten in september 1,6 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder. Het gaat dan om diensten zoals woninghuur, reizen met het openbaar vervoer en bezoeken aan kappers.

Aan voedings- en genotmiddelen hebben consumenten 0,8 procent meer besteed. De bestedingen aan duurzame goederen, zoals auto's, is met 0,4 procent gestegen.

Aan overige goederen, waaronder gas, is juist minder uitgegeven. Er was sprake van een daling van 2,2 procent ten opzichte van september 2015. Dit komt onder meer doordat afgelopen september een relatief warme maand was en mensen dus minder gas hebben verstookt.

Tip de redactie