SNS maakt het mogelijk om volledig online over te stappen van bankrekening.

Consumenten die naar de bank willen overstappen, hoeven daarvoor voortaan geen papieren document meer voor te ondertekenen.

De aanvraag voor een nieuwe bankrekening kan volledig online worden afgehandeld. Klanten kunnen de aanvraag online ondertekenen met een SNS-digipas. Dat is een apparaat van de bank voor internetbankieren.

Ook kunnen zij gebruikmaken van een overstapservice. Dertien maanden lang worden overschrijvingen en incasso's doorgestuurd naar de nieuwe betaalrekening.

Gedoe

"Bij normaal bankieren hoort dat je zonder gedoe van bank kan wisselen als je je ergens anders thuis voelt", stelt directeur Marketing en Online Patrick Kuijsters van SNS.

"Maar we zien dat er een groot verschil is tussen mensen die willen overstappen en daadwerkelijk de daad bij het woord voegen. Daar zijn nu gewoon te veel drempels voor. Dat je nu nog je handtekening op een papieren formulier moet zetten is er daar een van."

Oproep

De bank geeft daarmee naar eigen zeggen gehoor aan een oproep van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hij schreef afgelopen zomer in een brief aan de Tweede Kamer dat consumenten makkelijker van bank moeten kunnen wisselen.

De minister heeft het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) verzocht om de overstapservice van banken verder te verbeteren. 

Betrokkenen zouden de dienst beter onder de aandacht kunnen brengen, beter kunnen communiceren over wat overstappers zelf nog moet regelen en het overstapproces verder kunnen digitaliseren.

Organisaties zoals Betaalvereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging van Banken en Detailhandel Nederland zitten zij bij het MOB betrokken om het betalingsverkeer efficiënter te maken.