Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Horeca

Flexwerkers verdienen twee vijfde van wat vaste werknemers krijgen

Flexwerkers verdienen nog geen twee vijfde van wat vaste werknemers krijgen. 
Door NU.nl/ANP

Binnen die groep vallen oproep- en invalkrachten met gemiddeld slechts een vijfde in negatieve zin op, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. De belangrijkste oorzaak hiervan is de arbeidsduur. Oproep- en invalkrachten maken door de bank genomen weinig uren.

In deze groep zitten ook veel scholieren en studenten, aldus het statistiekbureau. Ook zijn ze vaak actief in de horeca en de detailhandel, bedrijfstakken waar relatief weinig wordt verdiend.

Andere flexwerkers verdienen in doorsnee wat meer, maar uiteindelijk trekken alle categorieën aan het kortste eind ten opzichte van vaste krachten. Gemiddeld ligt het bruto-inkomen van flexwerkers op 19.000 euro. Dat is nog geen twee vijfde van dat van vaste werknemers.

Contract

De meest verdienende flexibele krachten zijn diegenen die uitzicht hebben op een vast contract: deze zitten op 72 procent van wat vast personeel betaald krijgt.

Volgens het CBS is het merendeel van de werknemers met een flexibele arbeidsrelatie flexwerker uit noodzaak. In 30 procent van de gevallen is dit omdat het ze niet lukt om een vaste baan te bemachtigen.

Inkomensverschillen

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

CNV

Vakbond CNV reageert dinsdag op de cijfers van het CBS. Voorzitter Maurice Limmen noemt de conclusies "niet verrassend, maar daardoor niet minder zorgelijk".

De cijfers versterken volgens de vakbond "het beeld dat lage loonkosten de drijvende kracht zijn achter de doorgeschoten hoeveelheid flexbanen die we momenteel in ons land zien". "Flexwerkers zijn simpelweg goedkoper voor de werkgever", aldus Limmen.

Risico's

"Opnieuw blijkt dat de risico's die bij het ondernemerschap thuishoren afgewenteld worden op de mensen die het werk doen met als uitschieters de werkgevers in de horeca en de detailhandel", stelt FNV-coördinator arbeidsvoorwaarden Mariette Patijn.  

Volgens Patijn hebben oproepkrachten een te korte werkweek en nauwelijks zeggenschap over hun eigen tijd. "Zij moeten veel uren beschikbaar zijn, maar worden onvoldoende uren opgeroepen om een zelfstandig bestaan op te kunnen bouwen."


Lees meer over:

Flexwerkers

Aanbevolen artikelen