Nederlanders met een vermogen van meer dan 500.000 euro geven jaarlijks gemiddeld ongeveer 7.915 euro aan goede doelen.

Dit concluderen ABN Amro MeesPierson en Maastricht University op basis van onderzoek.

Volgens Marianne Verhaar-Strijbos, directeur Filantropie Advies ABN Amro MeesPierson, geven filantropen minder geld aan goede doelen dan een paar jaar geleden.

"Dit is een goede trend, want dat bevordert het ondernemerschap van de ontvanger en verkleint de afhankelijkheid van de gever", aldus Verhaar-Strijbos. "Daarnaast maakt het particulier initiatief een comeback, want veel donateurs willen de impact van hun giften zien. Al deze veranderingen maken een omslag in werkwijze van goede doelen noodzakelijk."

"Willen ze in de gunst van de donateur komen én blijven, dan is het belangrijk om met gevers verbindingen te leggen en bij hen de juiste snaar te raken. Het vragen om extra donaties werkt in elk geval averechts."

Dienstverband 

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat er verschillen zijn in hoeveel een filantroop geeft afhankelijk van bijvoorbeeld dienstverband. Filantropen in loondienst geven het meest met gemiddeld 12.992 euro, gevolgd door ondernemers met 10.349 euro. 

Erfgenamen geven veruit het minste, met 2.802 euro. Ook als percentage van het vermogen schenken werknemers het meeste, namelijk 0,5 procent, en erfgenamen met 0,1 procent het minst.