Vertrouwen van consumenten bereikt hoogste punt in negen jaar

De stemming onder Nederlandse consumenten is in oktober opnieuw verbeterd. Het consumentenvertrouwen komt deze maand uit op het hoogste punt in ruim negen jaar.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg het consumentenvertrouwen 4 punten, waarmee het uitkwam op 12.

De indicator voor het vertrouwen bereikt hiermee de hoogste waarde na augustus 2007. Vooral de koopbereidheid neemt sterk toe. Verder oordelen consumenten iets positiever over het economisch klimaat.

Met 12 ligt het consumentenvertrouwen ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 op -44.

Bestedingen

Ook met bestedingen van consumenten gaat het goed. Consumenten hebben in augustus 1 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder, stelt het CBS donderdag. Er werd vooral meer uitgegeven aan diensten, zoals woninghuur, reizen met het openbaar vervoer of een bezoek aan een restaurant of kapper.

Uitgaven aan diensten, die concreet 1,6 procent hoger lagen dan een jaar eerder, maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit. Daarnaast werd 0,4 procent meer aan voedings- en genotmiddelen besteed en gaven consumenten 0,2 procent meer uit aan overige goederen zoals motorbrandstoffen.

Aan duurzame goederen werd ongeveer evenveel uitgegeven als een jaar terug. Volgens de zogenoemde consumptieradar van het CBS zijn de omstandigheden voor de consumptie in oktober gunstiger dan voor augustus en september.

Lees meer over:
Tip de redactie