Prijzen eurozone stijgen verder in september

De gemiddelde inflatie in de negentien eurolanden is in september gestegen tot 0,4 procent op jaarbasis. Een maand eerder stegen de prijzen met 0,2 procent. In september 2015 kwam de inflatie uit op -0,1 procent.

Dat maakt het Europese statistiekbureau Eurostat maandag bekend.

Ook in de 28 Europese Unie-landen waren de prijzen in september in een jaar tijd met 0,4 procent gestegen, net iets hoger vergeleken met augustus (0,3 procent). Ook in de EU was de inflatie in september 2015 -0,1 procent.

Er waren tien landen met een negatieve inflatie in de maand september waardoor het leven er ten opzichte van een jaar eerder goedkoper was. In Bulgarije was de daling het sterkst met -1,1 procent, gevolgd door Kroatië (-0,7 procent) en Slowakije (-0,5 procent).

Ook in Nederland daalden de prijzen de afgelopen maand (-0,1 procent), zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder deze maand al meldde.

Beleid

De Europese Centrale Bank (ECB) mikt op een prijsstijging van net onder de 2 procent op jaarbasis. Het beleid van de ECB is erop afgestemd de inflatie aan te jagen.

Zo zijn de rentes verlaagd en er is een omvangrijk opkoopprogramma opgestart. Aankomende donderdag vergadert de centrale bank weer over het rentebeleid.

ECB-president Mario Draghi zei begin oktober te verwachten dat de inflatie begin 2019 weer rond het gewenste percentage zit. Hij herhaalde de eerdere ECB-prognose dat de inflatie de komende maanden gaat stijgen, om in 2017 uit te komen op 1,6 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie