Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Pensioen

Kabinet stemt in met vereenvoudiging berekenen bestaansminimum

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken om een andere methode te gebruiken voor het berekenen van bestaansminimum van huishoudens met schulden. 
Door NU.nl

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken om een andere methode te gebruiken voor het berekenen van het bestaansminimum van huishoudens met schulden.

De nieuwe methode moet het eenvoudiger maken om de zogeheten beslagvrije voet, het deel van het inkomen waar schuldeisers niet aan mogen komen, te berekenen.

Nu zijn voor het berekenen van de beslagvrije voet nog een tiental factoren nodig en daar gaat veel mis mee. Schuldenaren komen zo in de problemen.  

'Wiskundige handigheid'

In de nieuwe situatie is alleen de hoogte van het inkomen van de schuldenaar en informatie over de leefsituatie nodig. Na goedkeuring in de ministerraad gaat het wetsvoorstel voor consultatie naar de Raad van State.

Vorige maand bekritiseerde de Raad voor de Rechtspraak het voorstel van Klijnsma. Volgens de raad is de nieuwe methode nog steeds niet eenvoudig. Een “wiskundige handigheid” zou alsnog nodig zijn om het bestaansminimum te berekenen.


Lees meer over:

Beslagvrije voet

Aanbevolen artikelen