Contactloos betalen wordt steeds populairder

Steeds meer Nederlanders gebruiken hun pinpas om contactloos te betalen. Het aantal contactloze betalingen aan de kassa, met betaalpas en mobiele telefoon, stijgt in 2016 met gemiddeld 10 procent per maand. 

In september werden 65 miljoen contactloze betalingen gedaan. Dat komt neer op meer dan één op iedere vijf pinbetalingen, blijkt donderdag uit metingen van Betaalvereniging Nederland en De Nederlandsche Bank.

Waar consumenten eerst vooral kleine bedragen tot en met 25 euro contactloos betaalden, betalen ze nu steeds vaker contactloos boven 25 euro.

In 2015 was 5 procent van alle contactloze betalingen voor bedragen boven 25 euro. In de eerste helft van 2016 is dat aandeel al met meer dan de helft toegenomen tot 8 procent.

In totaal zijn er in Nederland inmiddels meer dan een half miljard contactloze betalingen gedaan. 

Supermarkten

Bij ruim de helft van alle verkooppunten in Nederland kun je nu contactloos betalen, dat worden er iedere maand meer. Onlangs hebben enkele grote supermarkt- en warenhuisketens hun betaalautomaten vervangen door contactloze apparaten.

Bijna de helft van alle contactloze betalingen (45 procent) vindt bij supermarkten plaats. De catering, waaronder bedrijfskantines, en verkoopautomaten, bijvoorbeeld voor snoep, snacks en frisdrank, nemen bijna een vijfde van alle contactloze betaaltransacties voor hun rekening.

Parkeergarages en parkeerterreinen zien het aantal contactloze betalingen snel groeien naarmate daar meer contactloze automaten in gebruik worden genomen.

Ouderen

Ouderen raken ook overtuigd van het gemak en de veiligheid van contactloos betalen, stelt de Betaalvereniging Nederland.

Bij kleine bedragen tot en met 25 euro hoef je meestal geen pincode in te tikken en daardoor kan die niet worden afgekeken door zakkenrollers.

Lees meer over:
Tip de redactie