Bijna drie kwart van de Nederlandse consumenten gebruikt een mobiel apparaat voor het doen van betalingen en het beheren van geld.

Nederland valt met dit percentage wel buiten de top tien van landen met het hoogste aandeel mobiele betalers, blijkt woensdag uit een onderzoek dat Visa heeft laten uitvoeren onder ruim 36.000 online consumenten in negentien landen. Het gaat daarbij om aankopen die worden gedaan via een smartphone, tablet of wearable.

Turkije (91 procent), Denemarken (89 procent), Noorwegen (87 procent) en Israël (87 procent) hebben relatief de meeste mobiele betalers. Ook Zweden, Polen, Roemenië, Ierland, Finland en België eindigen hoger dan Nederland.

Overmaken

De meerderheid van de Nederlandse mobiele betalers gebruikt een mobiel apparaat om geld over te maken naar vrienden en familie (71 procent).

Bijna de helft van de groep doet dit ook voor het afrekenen van afhaalmaaltijden (48 procent). En verder doet 45 procent ook grotere aankopen via een mobiel apparaat. Ze betalen bijvoorbeeld voor een reis of elektronica.

Zo'n 56 procent gebruikt het mobiele apparaat voor het afrekenen van huishoudelijke rekeningen en 30 procent voor het betalen van een reis met openbaar vervoer.

Verdrievoudigd

Daarnaast blijkt uit het onderzoek onder 36.000 online consumenten in negentien landen dat het aandeel Europeanen dat regelmatig een mobiel apparaat gebruikt voor het doen van betalingen sinds 2015 is verdrievoudigd.

In dat jaar ging het nog om 18 procent, inmiddels geldt het voor 54 procent van de Europeanen.

In 2015 stelde 38 procent van de respondenten nog nooit een betaling te hebben gedaan met een mobiel apparaat en dat ook niet van plan te zijn. Dit jaar was dit nog maar van toepassing op 12 procent van de ondervraagden.

Het is voor het eerst dat in elke leeftijdscategorie minstens de helft gebruikmaakt van mobiel bankieren. De groei zit vooral in de leeftijdsgroep van 55 tot en met 64 jaar. Ten opzichte van vorig jaar groeide het aandeel in die categorie met 33 procent. Onder millennials van 18 tot en met 34 jaar is de groei 24 procent.