Brood gaat volgend jaar waarschijnlijk iets in prijs omlaag, voorspelt het economisch bureau van ABN Amro. De wereldwijde tarwevoorraad is de laatste jaren namelijk flink toegenomen.

De toenemende voorraden zetten de grondstofprijzen onder druk. Voor granen, zoals tarwe en maïs, worden op de internationale markt inmiddels de laagste prijzen in tien jaar tijd genoteerd.

Zo is tarwe in vergelijking met een jaar geleden ongeveer 20 procent goedkoper. Dit alles is een gevolg van gunstige weersomstandigheden, waardoor oogsten telkens beter uitpakten dan voorzien.

Natuurlijk bestaat een brood uit meer dan alleen tarwe. ABN-econoom Frank Rijkers voorwacht daarom dat de prijs van een brood met ongeveer 5 procent kan zakken.

Bij koffiebonen, suiker en cacao is precies de tegenovergestelde ontwikkeling te zien. Die grondstofprijzen zitten de laatste maanden juist in de lift.

Dat betekent dat consumenten voor koffie of chocola binnenkort mogelijk extra moeten gaan betalen. Hoeveel precies is alleen lastig te zeggen. Daarbij spelen immers tal van factoren een rol. Van koffiebonen en suiker zijn de laatste jaren bijvoorbeeld ook grote voorraden opgebouwd.