PostNL mag de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2017 met gemiddeld 8 procent verhogen.

Mogelijk valt de prijsverhoging nog hoger uit. PostNL mag namelijk voor dit jaar de tarieven ook nog verhogen, zo maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag bekend. 

Het gaat om de prijzen voor bijvoorbeeld postzegels en frankeermachinepost. PostNl is het enige postbedrijf in Nederland dat deze diensten aanbiedt. 

ACM bepaalt met wat voor tarieven PostNL de prijzen mag verhogen. De toezichthouder zorgt ervoor dat consumenten en bedrijven niet te veel betalen voor de postbezorging, terwijl het leveren voor PostNL tegelijkertijd rendabel is. 

Tariefvoorstel

Later in 2017 wordt pas duidelijk hoeveel PostNL daadwerkelijk de tarieven gaat verhogen. De onderneming heeft een tariefvoorstel voor 2017 gedaan. De ACM is dat nu aan het beoordelen.

Postzegels zijn de laatste jaren flink in prijs gestegen. PostNL ziet zich gedwongen om zijn prijzen telkens op te voeren om de aanhoudende krimp in het briefverkeer te compenseren.

De prijs van de binnenlandse postzegel ging dit jaar nog met 4 cent omhoog naar 73 cent. In 2012 kostte deze nog 0,50 euro. Tot en met 2006 moest voor het versturen van een binnenlandse brief nog 39 cent worden neergeteld.