Lichte stijging prijspeil eurozone in augustus

Het prijspeil in de eurozone is in augustus licht gestegen met 0,2 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Hiermee blijft de inflatie stabiel ten opzichte van juli. 

Dit meldt statistiekbureau Eurostat woensdag op basis van voorlopige cijfers.

Economen en analisten gingen uit van een stijging van 0,3 procent.

Vooral de prijzen voor voedsel, alcohol en tabak gaan naar verwachting erg stijgen, waarschijnlijk 1,3 procent in augustus tegen 1,4 procent in juli.

Prijzen in de dienstensector stijgen met 1,1 procent tegen 1,2 procent in juli. Alleen prijzen voor goederen in de energiesector daalden, met 5,7 procent. De daling viel wel lager uit dan in juli.  

Voor beleidsmakers bij de Europese Centrale Bank is het cijfer een tegenvaller. de centrale bank probeert al ruim een jaar met een omvangrijk programma de inflatie naar het doel van ongeveer 2 procent te brengen. 

In Duitsland daalde de inflatie naar 0,4 procent. In Frankrijk nam het prijniveau toe met 0,2 procent. 

Werkloosheid

Eurostat meldt verder dat de werkloosheid in de eurolanden is in juli onveranderd gebleven op het laagste niveau in vijf jaar.

De werkloosheid stond op 10,1 procent van de beroepsbevolking, net als in juni. Dat is het laagste punt sinds juli 2011. Volgens Eurostat waren in het eurogebied 16,3 miljoen mensen werkloos. Dat is een daling van 43.000 vergeleken met een maand eerder. Economen hadden in doorsnee wel gedacht dat de werkloosheid zou afnemen tot 10 procent.

Voor de gehele Europese Unie werd een werkloosheid gemeten van 8,6 procent, eveneens onveranderd. In de EU gaat het om 21 miljoen mensen zonder betaald werk.

Lees meer over:
Tip de redactie