Werknemers die via een sociaal plan nieuw werk vinden, gaan vaak minder verdienen dan met hun oude baan.
Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB) donderdag op basis van eigen onderzoek.

Vanwege de ontslagvergoeding die vaak in een sociaal plan is opgenomen, kiezen sommige werknemers ervoor minder uren te gaan werken en dus ook minder te verdienen. Het betekent dus niet dat hun nieuwe uurloon ook lager uitvalt.

Een sociaal plan moet personeelsleden bij grote ontslagrondes helpen aan een nieuwe baan. In zo'n plan is vaak afgesproken dat de medewerker een ontslagvergoeding en hulp bij het zoeken van een nieuwe baan krijgt.

Verder blijkt dat niet iedereen die een ontslagvergoeding ontvangt direct op zoek gaat naar ander werk. 
"De ontslagvergoeding en de hulp bij het zoeken van een baan kunnen met elkaar conflicteren wanneer mensen vanwege hun ontslagvergoeding het zoeken naar een nieuwe baan uitstellen", stelt het CPB.

Werkloosheid

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen met een sociaal plan vaker werkloosheid vermijden dan personeelsleden die hun werk verliezen na een faillissement. 

De begeleiding bij de zoektocht naar ander werk begint vaak al voordat iemand uit dienst treedt. "Dit kan verklaren waarom mensen met een sociaal plan vaker gelijk ander werk vinden dan mensen die door een faillissement hun baan verliezen en geen recht hebben op een sociaal plan", aldus het CPB. 

Werknemers met een sociaal plan die niet direct een nieuwe baan vinden, zijn overigens gemiddeld langer werkloos dan mensen die door een faillissement hun baan zijn verloren.