De helft van de ouderen heeft het inkomen vorig jaar zien dalen met 100 euro per maand.

Dit stelt seniorenorganisatie KBO op basis van een onderzoek onder 1.150 senioren met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar.

De daling zou vooral te wijten zijn aan een daling van het pensioen en een stijging van de zorgkosten. Verder zagen ouderen het inkomen dalen door hogere uitgaven voor energie, medicijnen, wonen en boodschappen.

Volgens KBO-directeur Manon Vanderkaa ontstaat er een tweedeling tussen ouderen. Ouderen die huren, hoge zorgkosten hebben en een klein pensioen kunnen vaak geen financiële tegenvallers opvangen. "Alle financiële veerkracht is verdwenen onder de meest kwetsbare groep."

Aanvullend pensioen 

De verschillen tussen ouderen zijn ook zichtbaar bij het aanvullend pensioen. Ruim negen op de tien ouderen in het onderzoek van KBO krijgen naast de AOW een aanvullend pensioen.

Gemiddeld gaat het om een bedrag van 1.150 euro, maar een kwart krijgt minder dan 400 euro en 10 procent krijgt 2.500 euro of meer.

Zes op de tien ouderen hebben eigen vermogen. "Maar ook hier zijn de verschillen groot. Vier van de tien senioren bezitten minder dan 20.000 euro en de rijkste 10 procent heeft een eigen vermogen tussen de 200.000 en 1 miljoen euro."