Consumenten besteden bijna 1 procent meer dan vorig jaar

Consumenten hebben in juni dit jaar 0,8 procent meer uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder.   

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral aan duurzame goederen en diensten werd meer besteed.

Ook aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten wordt meer besteedt dan een jaar eerder. Consumenten besteden daarentegen minder aan voedings- en genotmiddelen en aan overige goederen, zoals gas.

Aan diensten, zoals woningverhuur, reizen met bus of trein en een bezoek aan een restaurant of kapper, werd 1,7 procent meer uitgegeven. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Vertrouwen

​Ook blijkt uit cijfers van het CBS dat consumenten in augustus iets positiever zijn dan in juli. Dat komt doordat consumenten positiever oordelen over de economie. De koopbereidheid neemt daarentegen een fractie af.

Het consumentenvertrouwen steeg 1 procentpunt en komt uit op 2. Daarmee ligt het niveau in augustus ruim boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in april 2000 de hoogste stand ooit op 27. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013 op -44.

Tip de redactie