'Meeste ouders zien financieel risico voor studerend kind op kamers'

Vier op de vijf ouders voorzien financiële risico's voor hun kind dat op kamers gaat wonen.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van het platform Wijzer in geldzaken onder 575 ouders met een kind dat dit studiejaar op kamers gaat.

Zo vreest 37 procent van de respondenten dat hun studerende kind te weinig inkomsten zal hebben. Daarnaast denkt 29 procent dat hij of zij mogelijk te veel geld zal uitgeven. Ook verkeerd gekozen bestedingen (28 procent) en een verlies van overzicht (27 procent) worden door de ouders als risico's genoemd. Bijna een op de vijf ouders is bang dat het geld opgaat aan uitgaan.

Van de ondervraagden denkt 7 procent dat hun kind over het algemeen slecht of heel slecht met geld om kan gaan. De rest denkt dat het kind dit goed of heel goed kan. Zo'n 85 procent verwacht dat hun uitwonende studerende zoon of dochter over het algemeen de eigen financiën op orde kan houden.

Financiële steun

Overigens blijven negen op de tien ouders hun kind op kamers financieel ondersteunen. Bijna twee op de vier betalen de opleidingskosten en een derde betaalt verzekeringen. Verder draagt 21 procent bij aan studieboeken en 12 procent aan de kamerhuur. 

Ruim een derde van de respondenten geeft een vast maandbedrag. Een kwart van de ondervraagden geeft in speciale gevallen een financiële bijdrage.

Sommige ouders verbinden voorwaarden aan die steun. Zo springt 17 procent alleen bij als hun kind goede studieresultaten behaalt.

Investering

Van alle ondervraagden vindt 44 procent het lenen voor de studie een goede investering. Zo'n 29 procent is het daar niet mee eens. Hoogopgeleide ouders vinden een studielening vaker een goede investering dan laagopgeleide ouders.

Een op de vijf ouders zegt het eigen kind niet helemaal te kunnen ondersteunen zoals ze dat eigenlijk zouden willen. Dit geldt voor 38 procent van de ouders met een relatief laag jaarinkomen van onder 33.500 euro. Onder ouders met een relatief hoog inkomen van boven de 67.000 euro is dit percentage (8 procent) een stuk lager.
Betrokken

Betrokken

Vrijwel alle ouders (99 procent) willen betrokken blijven bij de financiën van hun uitwonende kind. Bijna 80 procent is bereid advies te geven als daarom wordt gevraagd. De helft wil ook financieel bijspringen als dat nodig is.

Ruim een op de tien wil zelfs de transacties van de bankrekening controleren en 9 procent wil de administratie van het eigen kind bijhouden.

Wijzer in geldzaken is een initiatief van onder meer het ministerie van Financiën, financiële organisaties, consumentenorganisaties en wetenschappers. Het platform heeft als doel verantwoord financieel gedrag te bevorderen.

Lees meer over:
Tip de redactie