Huishoudens in Flevoland hebben hun reserves door de economische crisis het meest zien teruglopen.

Vooral de daling van de huizenprijzen hakte erin bij deze provincie, constateert ING vrijdag in een rapport over regionale vermogensverschillen.

Huishoudens in Flevoland zijn met 4.000 euro het minst vermogend. In deze provincie zijn de meeste mensen met een negatief vermogen te vinden. Naar schatting heeft de helft van de huishouden in Flevoland geen buffer van 3.300 euro, zoals het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) voor alleenstaanden aanraadt.

Een gezin met kinderen en een eigen woning zou volgens het Nibud een buffer van tenminste 5.000 euro moeten hebben om tegenvallers op te vangen. Na Flevoland zijn Zuid-Holland en Groningen de armste provincies.

Zeeland is met een vermogen van zo'n 50.000 euro de meest vermogende provincie. Ook Brabanders (36.000 euro) en Drentenaren (35.500 euro) staan er relatief goed voor. 

Gehalveerd

Het gemiddelde vermogen van Nederlandse huishoudens is tussen 2008 en 2014 meer dan gehalveerd, van 47.000 tot 19.000 euro. Naast de daling van de huizenprijzen kwam dat ook door de toegenomen werkloosheid en een afname van spaargeld en beleggingen.

Het financiële vermogen, waarbij eigen woningen buiten beschouwing worden gelaten, daalde in dezelfde periode van 18.000 naar 12.000 euro.

Demografie

Volgens ING zijn de verschillen in vermogens sinds 2008 groter geworden. Toch is de top drie van meest vermogende provincies gelijk gebleven.

De hoogte van het gemiddelde vermogen hangt onder meer af van de demografie van een provincie. "Landelijk is het verschil in vermogens tussen Zeeland en Flevoland het grootst. Hieruit blijkt dat ouderen veel vermogender zijn dan jongeren en mensen van middelbare leeftijd", stelt regio-econoom Rico Luman van ING. Zeeland is een relatief vergrijsde provincie.

Huizenprijzen

Sinds 2014 gaat het weer voorzichtig de goede kant op met de vermogens. Vooral inwoners van de provincies Noord-Holland en Utrecht profiteren van het herstel, omdat de huizenprijzen daar het meest zijn gestegen met respectievelijk 14 en 10 procent.

"Op basis hiervan is het vermogensherstel het sterkst voor huishoudens met eigen woingen in deze provincies, waar de steden de prijzen opstuwen", aldus ING.

Gemiddeld genomen hebben inwoners van Amsterdam en Utrecht het vermogensverlies vanwege de lagere huizenprijzen al meer dan weggewerkt. Maar dit is op provincieniveau nog niet het geval.