Meer huishoudens met lagere inkomens op vakantie

Meer mensen gaan dit jaar op vakantie. De grootste stijging was te zien bij huishoudens die minder dan 1.500 euro netto per maand verdienen.

In 2015 ging slechts 32 procent van deze groep op vakantie. Dit jaar is dat gestegen naar 52 procent, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) dinsdag op basis van een enquête onder bijna twaalfhonderd respondenten.

In totaal gaat 67 procent van de Nederlandse huishoudens langer dan zes dagen op vakantie. Ruim een op de vijf Nederlanders blijft dit jaar thuis. Vorig jaar gold dit nog voor een kwart.

Huishoudens geven gemiddeld 2.483 euro uit aan hun lange vakantie. Huishoudens met een inkomen beneden modaal besteden gemiddeld 1.625 euro.

"Het Nibud ziet dat mensen weer de ruimte in hun portemonnee ervaren om op vakantie te gaan", stelt het instituut. De koopkracht voor de meeste huishoudens is toegenomen. "Dit lijkt zich nu te uiten in de vakantiebestedingen."

Vakantiegeld

Veruit de meeste Nederlanders (84 procent) krijgen het vakantiegeld een keer per jaar uitbetaald. Van deze groep geeft 90 procent daar de voorkeur aan. 

Zo'n 13 procent van de ondervraagden krijgt iedere maand een deel van het vakantiegeld. Maar de helft van deze groep zou het liever één keer per jaar ontvangen. En 17 procent ontvangt het liever per kwartaal.

Het Nibud is voorstander van een uitbetaling in één keer. "De meeste mensen geven uit wat er binnenkomt en hebben moeite met sparen." Het vakantiegeld belandt dan sneller ongemerkt op de grote hoop.

"Door het vakantiegeld apart te houden, voelt het voor de meesten alsof ze een extraatje krijgen en kunnen ze dit geld ook bewuster inzetten."

Sparen

Van de respondenten gebruikt 43 procent een deel of al het vakantiegeld voor vakantie. En 39 procent zet vakantiegeld op de spaarrekening. Daarnaast gooit 14 procent het vakantiegeld op de grote hoop. 

Ook wordt het extraatje gebruikt voor het aflossen van schulden (14 procent), korte uitstapjes (14 procent) en huishoudelijke uitgaven (14 procent).

Een ruime meerderheid (71 procent) rekent van tevoren uit of de vakantie financieel haalbaar is. Bijna de helft (46 procent) maakt ook een begroting.

Zzp'ers

Voor zelfstandigen zonder personeel lijkt vakantieplanning geen enorme prioriteit. Zo'n 40 procent van de zzp'ers spaart voor de vakantie. Slechts 20 procent legt maandelijks geld opzij.

"Meer dan de helft van de zzp'ers spaart niet voor vakantie, omdat zij voldoende geld hebben of tegen die tijd wel kijken of er genoeg geld over is." Ook blijken zij langer te wachten met het boeken van een vakantie dan niet-zzp'ers.

Lees meer over:
Tip de redactie