ECB introduceert nieuw bankbiljet van 50 euro in juli

De Europese Centrale Bank (ECB) werkt met de nationale centrale banken van Europa aan de introductie van een nieuw bankbiljet van 50 euro.

Het nieuwe biljet zal op 5 juli gepresenteerd worden, meldt de ECB donderdag. In het voorjaar van 2017 zullen de eerste nieuwe biljetten in omloop worden gebracht.

"We zijn vroeg begonnen met de voorbereidingen, om ervoor te zorgen dat bedrijven en financiële instellingen ook klaar zijn om het nieuwe biljet te gebruiken na de introductie", zegt de centrale bank.

Instellingen, zoals banken, kunnen de komende tijd onder meer testen of het nieuwe biljet werkt binnen de huidige systemen.

Het 50-eurobiljet is het meest gebruikte bankbiljet. Op dit moment zijn er meer dan 8 miljard 50-eurobriefjes in omloop, zo’n 45 procent van het totaal aantal biljetten.

De nieuwe bankbiljetten die de ECB sinds 2013 invoert, worden ook wel de Europa-serie genoemd. In de echtheidskenmerken van de briefjes is een portret verwerkt van Europa, de vrouw uit de Griekse mythologie waar ons continent zijn naam aan ontleent.

Na het nieuwe briefje van 50 euro volgen ook nog nieuwe biljetten van 100 en 200 euro. De ECB kondigde onlangs aan dat de uitgifte van biljetten van 500 euro in 2018 wordt gestaakt, onder meer omdat ze vooral onder criminelen geliefd zijn. Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel.

Lees meer over:
Tip de redactie