Goederen en diensten eurozone in mei 0,1 procent goedkoper

Goederen en diensten in de eurozone waren in mei 0,1 procent goedkoper dan een jaar eerder. In april was de inflatie op jaarbasis nog -0,2 procent.

Dat meldt statistiekbureau Eurostat donderdag.

Voor de gehele Europese Unie waren de inflatiepercentages even hoog.

In zestien EU-lidstaten was de inflatie vorige maand negatief. De grootste minnen waren te zien in Roemenië (-3 procent), Bulgarije (-2,5 procent) en Cyprus (-1,9 procent). 

In België (1,6 procent), Malta (1 procent) en Zweden (0,8 procent) was de inflatie juist het hoogst. Oostenrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk volgen.

In Nederland was de inflatie volgens de rekenmethode van Eurostat in mei -0,2 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde vorige week dat goederen en diensten vorige maand gemiddeld even duur waren als een jaar eerder.

Met name de prijsontwikkelingen van brandstoffen, stookolie en gas hebben de inflatie in de eurozone gedrukt. Tegelijkertijd hadden prijsveranderingen in restaurants en cafés juist een positief effect op de inflatie. Dit gold ook voor huren en tabak.

ECB

De huidige inflatie in de eurozone is nog ver van het doel van de Europese Centrale Bank (ECB) verwijderd. De centrale bank heeft als taak de inflatie in de eurozone net onder de 2 procent te krijgen. Volgens de centrale bank is dit voor de economie het meest gunstige percentage.

De centrale bank probeert met verschillende maatregelen, zoals een eerdere renteverlaging, de inflatie aan te wakkeren. In april waarschuwde ECB-president Mario Draghi al dat de inflatie in de eurozone weer negatief kon worden.

Op donderdag meldt de ECB opnieuw dat de inflatie in de komende paar maanden waarschijnlijk "erg laag of negatief" zal blijven. Dat komt met name doordat de energieprijzen naar verwachting laag blijven.

De centrale bank verwacht dat het inflatiepercentage in de tweede helft van dit jaar weer aantrekt. "Gesteund door de monetaire maatregelen van de ECB en het te verwachten economisch herstel, zal de inflatie in 2017 en 2018 verder aantrekken."

Lees meer over:
Tip de redactie