Nederlandse consumenten besteedden in het eerste kwartaal van 2016 voor 4,89 miljard euro aan online aankopen, verdeeld over 40,8 miljoen transacties. Dat is een stijging van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vooral de online uitgaven aan voedsel en voedselgerelateerde producten zijn explosief gestegen, blijkt uit de Thuiswinkel Markt Monitor, een kwartaalonderzoek van GfK. Aan voedsel gaven consumenten 57 procent meer uit.

Dat de online verkoop van voedsel populair is, blijkt ook uit een toename van het aantal kopers. In de eerste drie maanden van 2016 deed 17 procent van alle Nederlanders één of meerdere online aankopen in de categorie voeding en gezondheid. Vorig jaar was dat nog 13 procent.

Deze toename valt mogelijk te verklaren door een groeiend aanbod van maaltijdboxen.

Schoenen

De online aanschaf van producten blijft toenemen: in totaal werd er in het eerste kwartaal 2,34 miljard euro online uitgegeven aan producten, bijna een kwart meer dan vorig jaar. Consumenten gaven 47 procent meer uit aan schoenen en accessoires. Aan speelgoed, huishoudelijke elektronica en telefonie werd 26 procent meer uitgegeven.

Ook het aantal online afgenomen diensten groeit nog steeds, al is die stijging minder spectaculair. In totaal gaven mensen in het eerste kwartaal 2,55 miljard euro uit aan diensten als reizen, verzekeringen en tickets voor evenementen, een groei van 6 procent.

In totaal wordt nu bijna driekwart van alle uitgaven aan diensten online gedaan.

Smartphone

Opvallend verder is de stijging in het aantal mobiele aankopen. In het eerste kwartaal van 2016 werden er ruim 3,1 miljoen aankopen via de smartphone gedaan, 8 procent van alle online aankopen. Vorig jaar was dit nog 5 procent.

Wel worden sommige aankopen, zoals (vlieg)reizen, nog nauwelijks via mobiel gedaan (2 procent). Boeken, muziek, films en games worden juist steeds vaker via de smartphone aangeschaft (12 procent). Ook schoenen worden relatief vaak via de smartphone besteld.