Zorgverzekeraars pleiten voor behoud werelddekking in zorgverzekering

De Nederlandse zorgverzekeraars vinden het geen goed idee dat het kabinet de werelddekking in de zorgverzekering wil afschaffen. 

Volgens de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn Nederlanders die straks buiten Europa reizen dan niet meer via hun basisverzekering verzekerd voor medisch noodzakelijke zorg, tenzij zij vallen onder een van de ingewikkelde uitzonderingen.

Het kabinet rekent volgens ZN op een besparing van 60 miljoen euro. Maar de zorgverzekeraars hebben grote twijfels of de besparing in de praktijk wel kan worden gehaald en hebben dit in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

"Door de verschillende uitzonderingen kan het voor sommige Nederlanders ingewikkelder en wellicht ook moeilijker worden om zich te verzekeren voor medische zorg buiten Europa. We verwachten dat de complexe regels in de nieuwe wet leiden tot meer bureaucratie en extra kosten", zegt algemeen directeur Petra van Holst.

Reizigers krijgen via het basispakket behandelingen over de hele wereld vergoed, als die niet kunnen worden uitgesteld. Die regeling wil minister Schippers van Volksgezondheid schrappen. Volgens haar moeten reizigers buiten de Europese Unie zich bijverzekeren. Vanavond vindt een Tweede Kamerdebat plaats over het voorstel.

Lees meer over:
Tip de redactie