Prijzen diensten sinds 1996 fors harder gestegen dan goederen

Diensten werden sinds begin 1996 gemiddeld bijna 60 procent duurder, terwijl voor goederen inmiddels ruim 30 procent meer betaald moet worden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert woensdag dat de prijzen van diensten in de afgelopen twintig jaar bijna twee keer zo hard zijn gestegen als die van goederen. Gemiddeld zijn de prijzen in Nederland tussen 1996 en 2016 met 45 procent gestegen. 

Recreatiediensten, zoals een bezoek aan een pretpark of museum, zijn daarentegen 72 procent duurder geworden.

Ook woninghuren stegen flink, met 75 procent. Dit hangt onder meer samen met de kosten voor arbeid. Loonkosten zijn voor leveranciers van diensten een belangrijke kostenpost en die zijn met 72,3 procent gestegen.

Onder goederen vallen energieproducten op met een stijging van 130 procent tussen 1996 en 2016. Voedingsmiddelen, alcohol en tabak werden gemiddeld bijna 50 procent duurder.

Tabak en auto's

De prijzen zijn onder meer hoger geworden doordat de overheid verschillende belastingen en accijnzen heeft opgeschroefd, waaronder de btw in 2001 en 2012 en de accijnzen op tabak en autobrandstoffen. Ook gingen de energiebelasting, de assurantiebelasting en de belasting op nieuwe auto's omhoog.

Voor nieuwe auto's moet 35 procent meer neergeteld worden, maar tweedehands auto's werden een kwart goedkoper. De prijsindex van technologische producten zoals televisies en computers daalde eveneens.

Hoewel diensten harder in prijs gestegen zijn dan goederen, zijn er uitzonderingen. Diensten op communicatiegebied, zoals telefoon- en internetdiensten, zijn bijvoorbeeld een kwart goedkoper geworden de afgelopen twintig jaar.

Lees meer over:
Tip de redactie