Het aantal huishoudens dat minstens 1 miljoen euro aan vermogen heeft, is in 2014 gestegen naar 107.700.

Dat zijn er vijfduizend meer dan in 2013, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt. In totaal heeft 1,4 procent van de Nederlandse huishoudens een vermogen van minstens 1 miljoen euro.

Gezamenlijk bezitten deze miljonairs 340 miljard euro aan vermogen. Het gaat hierbij om het vermogen minus de waarde van de eigen woning en de eventuele hypotheekschuld.

Schommelingen

Tussen 2006 en 2014 schommelde het aantal miljonairs en het totale miljonairsvermogen flink, maar sinds 2012 groeide het aantal miljonairs gestaag met jaarlijks 5 procent.

Sommige mensen zijn het ene jaar miljonair, en het andere jaar niet meer. In 2009 nam bijvoorbeeld het het totale vermogen af door dalende aandelenkoersen.

Veel huishoudens kwamen daardoor onder de grens van 1 miljoen euro aan vermogen. Daarnaast kunnen scheidingen ook invloed hebben op het vermogen van een huishouden.

Miljonairs

Gemeenten

In de gemeente Laren heeft ruim een op de tien huishoudens een vermogen van minstens 1 miljoen euro. Ook in Bloemendaal (10 procent), Blaricum (9,7) en Wassenaar (8,8) wonen relatief veel miljonairs.

Kerkrade heeft daarentegen met 0,3 procent de minste miljonairs van Nederland. Ook Landgraaf, Den Helder en Brunssum hebben met 0,4 procent relatief weinig miljonairshuishoudens binnen de gemeentegrenzen.

Miljonairs per gemeente

94 procent van de Nederlandse miljonairs woont in een koopwoning. Ruim een derde heeft een woning van minimaal een 500.000 euro. Sinds 2008 is dat percentage door het inzakken van de woningmarkt flink gedaald.