Reizigersorganisatie Rover vindt het volledig afschaffen van contant geld in het openbaar vervoer te ver gaan.

De organisatie vreest dat reizigers de bus gaan mijden als ze minder mogelijkheden hebben om een kaartje te kopen. Bovendien kan het ontbreken van geschikte betaalmogelijkheden ook leiden tot meer discussies met het ov-personeel, denkt Rover.

Rover reageert daarmee op het streven dat brancheorganisatie OVNL maandag uitte. Openbaarvervoerbedrijven willen dat reizigers per 2018 niet meer contant kunnen betalen in het openbaar vervoer. Dit moet ervoor zorgen dat er minder overvallen worden gepleegd en het ov veiliger wordt.

"Ook Rover vindt geweld in het ov een zeer ernstig probleem en steunt het streven naar minder geld in de bus. Maar afschaffen gaat Rover een stap te ver."

Pinnen

OVNL wil meer betaalmethoden in voertuigen introduceren en het gebruik van de ov-chipkaart bevorderen. Toch zou dit niet voldoende zijn, vindt de reizigersorganisatie. "Rover ziet pinnen in de bus als welkome toevoeging, maar nog niet als volwaardig alternatief voor contant geld."

Toeristen, mensen die heel weinig reizen en anderen die zicht willen hebben op hun budget, "moeten met cash in de bus terecht kunnen".

De organisatie wil dat vervoerders ook andere maatregelen gaan onderzoeken. Er kan gedacht worden aan het opbergen van geld in kluisjes of het verkopen van vervoersbewijzen in winkels en hotels.

Woensdag wordt er in de Tweede Kamer met betrokken partijen gesproken over veiligheid in het openbaar vervoer.