De gemiddelde kale huurprijs van Nederlandse studentenwoningen ligt op 323 euro. De kosten voor een kamer zijn daarmee hoger dan ooit.

Driekwart van de uitwonende studenten betaalt meer dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan, blijkt dinsdag uit cijfers van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Gemiddeld zijn studenten 58,33 euro per maand te veel kwijt aan hun huur. "Dit staat op gespannen voet met de invoering van het leenstelsel, waardoor uitwonende studenten 280 euro minder te besteden hebben per maand", aldus de LSVb.

Amsterdam

De kosten van huisvesting verschilt per locatie aanzienlijk. Van de onderzochte studentensteden heeft Amsterdam de duurste kamers en Enschede de goedkoopste. Op Enschede en Wageningen na wordt in alle steden gemiddeld te veel huur per maand gevraagd. 

In Amsterdam betaalt bijna 90 procent van de studenten een te hoge huurprijs. In 2009 was dit nog 69 procent. Ook zijn de kamers in de hoofdstad gemiddeld twee vierkante meter kleiner dan het landelijk gemiddelde. 

De LSVb zet zich in om de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de huurcommissie en huurteams te vergroten. Huurteams zijn in veel studentensteden aanwezig. Deze kunnen studenten helpen als zij stappen willen ondernemen tegen de te hoge huurprijs. 

De organisatie deed een peiling onder 2.679 studenten uit zeventien studentensteden.

Prijzen studentenwoningen