Het aantal contactloze betalingen met een Visa-betaalpas in Europa is ten opzichte van vorig jaar gegroeid met 150 procent. Een op de vijf betalingen door consumenten verloopt op dit moment contactloos.

In totaal kwam het aantal contactloze betalingen in Europa uit op ongeveer drie miljard in de periode tussen mei vorig jaar en dezelfde maand dit jaar. Het gemiddelde bedrag dat mensen contactloos afrekenen kwam in die periode uit op 13,83 euro.

De sterkste groei van contactloze betalingen is bereikt in restaurants, de detailhandel en in supermarkten. Deze groei hangt mogelijk samen met het aanbod van het aantal automaten waarmee contactloos betaald kan worden. In Nederland is inmiddels 42 procent van de betaalautomaten geschikt gemaakt voor contactloos betalen.

De populariteit van contactloos betalen neemt de laatste maanden een sterke vlucht. Binnen Europa is Nederland zelfs koploper in het aantal contactloze betalingen.

Bij contactloos betalen moet een geschikte bankpas of telefoon naast de betaalautomaat gehouden worden om af te rekenen. Bij betalingen boven de 25 euro moet alsnog een pincode ingevoerd worden.

Consumenten kunnen tot een bedrag van 50 euro aan kleine betalingen achter elkaar doen, zonder dat zij een pincode intoetsen.