Jonge vrouwelijke parttimer verdient meer dan man

Vrouwen van 15 tot 27 jaar die in deeltijd werken, verdienen meer dan hun mannelijke leeftijdgenoten.

In die leeftijdscategorie werken meer vrouwen dan mannen parttime, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van cijfers over 2014.

Gekeken is naar werkenden die geen onderwijs volgen naast hun baan. Vrouwen in deze groep hebben een doorsnee inkomen van 17.000 euro bij een middelgrote deeltijdbaan van 20 tot 28 uur, terwijl mannen 12.000 euro verdienen.

Bij een grote deeltijdbaan, 28 tot 34 uur, gaat het om 23.000 euro voor vrouwen en 19.000 euro voor mannen. Vrouwen die ouder zijn dan 27 jaar verdienen in doorsnee minder dan mannen, ongeacht de omvang van de deeltijdbaan.

FNV-bestuurder Mariëtte Patijn spreekt in een reactie van een goede ontwikkeling. "Vrouwen verdienen gemiddeld genomen minder dan een man, voor hetzelfde werk. Het zou mooi zijn als dit het begin is van een inhaalrace."

Beroepsniveau

Het beroepsniveau van jonge in deeltijd werkende vrouwen is gemiddeld hoger dan dat van mannen in dezelfde leeftijdsgroep. In grote deeltijdbanen is 25 procent van de vrouwen actief op het hoogste beroepsniveau en 24 procent op het een na hoogste niveau. Voor mannen is dot in beide gevallen 15 procent.

Het verschil in inkomen kan echter niet uitsluitend worden verklaard door de verschillen in beroepsniveau, merkt het CBS op.

Bijna 60 procent van de jonge vrouwen werkt in deeltijd, bij mannen is dat slechts een kwart. De middelgrote deeltijdbaan komt bij zowel mannen als vrouwen het meest voor. Voor beide groepen geldt dat het aandeel werkenden in banen van 35 uur of meer het grootst is.

Lees meer over:
Tip de redactie