De Europese Centrale Bank (ECB) gaat aan het eind van 2018 stoppen met de productie en uitgifte van het biljet van 500 euro. De ECB vergaderde woensdag over de afschaffing van het meest waardevolle biljet in de eurozone. 

Het biljet blijft wel een wettig betaalmiddel en houdt zijn waarde. Het kan ook voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij de centrale banken van de eurozone. 

Critici zeiden al dat het lilakleurige biljet vaker werd gebruikt door criminelen dan door consumenten. Volgens statistieken van de ECB vertegenwoordigden 500-eurobiljetten 3 procent van alle briefjes in omloop, maar 28 procent van de waarde. Het briefje van 160 bij 82 millimeter is het grootste eurobiljet.

In de onderwereld zou het briefje zelfs zo populair zijn dat het soms meer dan 500 euro waard is. Ook zou het biljet gebruikt worden bij het financieren van terrorisme. 

De productie en uitgifte worden stopgezet op het moment dat de nieuwe series van briefjes van 100 en 200 euro worden geïntroduceerd. Na het verdwijnen van het biljet van 500 euro zijn er nog zes typen bankbiljetten over die gewoon in omloop worden gebracht. Dat zijn biljetten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 euro.

Veel Europese politici spraken zich al uit voor het afschaffen van de biljetten.