Het einde van het 500-eurobankbiljet lijkt in zicht. De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert woensdag over het afschaffen van het meest waardevolle biljet in de eurozone. 

De verwachting is dat de bestuursleden van de centrale bank stemmen voor afschaffing, zo meldt persbureau AFP. Directielid Benoît Cœuré stelde eerder al dat er geen reden is om de coupure te behouden. 

Critici zeggen dat het lilakleurige biljet vaker wordt gebruikt door criminelen dan door consumenten. Volgens statistieken van de ECB vertegenwoordigen 500-eurobiljetten 3 procent van alle briefjes in omloop, maar 28 procent van de waarde.

In de onderwereld zou het briefje zelfs zo populair zijn dat het soms meer dan 500 euro waard is. Ook zou het biljet gebruikt worden bij het financieren van terrorisme. 

Veel Europese politici spraken zich al uit voor het afschaffen van de biljetten. 

Duitsland 

Alleen in Duitsland is nog relatief veel steun om het biljet te blijven gebruiken. Veel Duitsers doen nog betalingen in contanten. Mensen die het briefje willen behouden, beweren verder dat de criminaliteit niet wordt geraakt als het briefje verdwijnt. Het meeste criminele geld zou worden witgewassen via op papier legale bedrijven.

Ook is er de vrees dat de centrale bank volledig overgaat op giraal geld, waarbij alle betalingen worden geregistreerd.