Veel Nederlanders weten niet hoe hun pensioen eruit ziet, hebben geen financiële buffer aangelegd en denken niet vooruit bij het nemen van financiële beslissingen.

Dat blijkt woensdag uit onderzoeken van het platform Wijzer in geldzaken en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Een grote groep Nederlanders is volgens het platform niet goed voorbereid op financiële veranderingen. Bij het nemen van financiële beslissingen houdt slechts een krappe meerderheid (58 procent) rekening met de situatie over tien jaar.

Het zijn vooral hoogopgeleiden en mensen met een bovenmodaal inkomen die een decennium vooruit kijken. Zij zijn ook meer dan gemiddeld voorbereid op het eigen pensioen.

Van dag tot dag

Laagopgeleiden, mensen zonder werk en mensen die minder verdienen dan modaal, zijn minder positief over hun financiële situatie. "Zij leven financieel gezien vaker in het nu en zijn minder bezig met de toekomst", aldus Wijzer in geldzaken.

Van de Nederlandse ondervraagden vindt iets meer dan de helft (55 procent) dat je van dag tot dag moet leven. Deze houding is in sterkere mate terug te vinden in met name Noorwegen (78 procent), Frankrijk (68 procent) en Portugal (63 procent). In Tsjechië is maar 37 procent het eens met deze stelling.

Kennis

Nederlanders scoren in vergelijking met inwoners van andere onderzochte landen wel beter op financiële kennis en hun houding ten aanzien van financiën.

Zo vindt maar 19 procent van de Nederlanders dat geld moet rollen. Van de onderzochte landen was dit percentage alleen in Wit-Rusland, Polen en Kroatië lager. In Albanië (36 procent) en het Verenigd Koninkrijk (34 procent) zijn de meeste mensen van mening dat geld er vooral is om uit te geven.

Aanschaf

Internationaal gezien verdiepen vier op de tien consumenten zich niet in de aanschaf van een financieel product. Verder doet 80 procent van de ondervraagden geen vergelijkend warenonderzoek. En slechts de helft van de respondenten stelt financiële langetermijndoelen.

Wijzer in geldzaken is een initiatief van de Nederlandse overheid, financiële organisaties, consumentenorganisaties en wetenschappers. Het platform organiseert woensdag en donderdag samen met de OESO een symposium over financiële educatie.

Nationale strategie

Elk land in Europa zou een "nationale strategie" moeten hebben voor het financieel bewuster maken van zijn bevolking, vindt Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Hij zet het onderwerp komend weekend op de agenda op een top met andere Europese minsters van Financiën. Ook wil hij de zaak bepleiten bij de Europese Commissie.

De bewindsman reageerde met zijn uitspraken op een oproep van de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), José Angel Gurría.

Die pleitte er woensdag op het symposium voor dat meer landen op nationaal niveau werken aan zaken als onderwijs over omgaan met geld aan kinderen.

Vaardigheden

Koningin Máxima benadrukte tijdens het symposium dat het in deze tijd van mobiel bankieren en andere digitale financiële diensten belangrijk is dat mensen voldoende vaardigheden hebben om goed met geld om te gaan. Zij maakt zich al jarenlang hard voor financieel bewustzijn.

President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) merkte op dat het ondanks de lage spaarrente verstandig is om voldende spaargeld achter de hand te houden. Mensen moeten volgens hem niet vergeten dat het renteniveau in Europa maar tijdelijk laag zal blijven.