iDeal is in 2015 net als in het voorgaande jaar de meest gebruikte betaalwijze bij online aankopen.  

Het aandeel van iDeal in online winkelen steeg van 54 procent naar 56 procent, zo blijkt maandag uit de eCommerce Payment Monitor.

Ook het gebruik van creditcards en PayPal is toegenomen. Betaalmethodes als machtiging en de acceptgiro worden minder ingezet.

In totaal vonden er vorig jaar ruim 142 miljoen online aankopen plaats, waarvan er 80 miljoen zijn afgerekend met iDeal. Dat is een toename van 22 procent vergeleken met 2014.

Online aankopen

Bron: eCommerce Payment Monitor© NU.nl/Jerry Vermanen

Bijna zeventien miljoen aankopen werden afgehandeld met behulp van creditcards, ongeveer een kwart meer dan in het voorgaande jaar. PayPal was goed voor zeven miljoen aankopen en boekte een groei van 34 procent.

Ruim driekwart van de online aankopen vindt plaats via een desktopcomputer of laptop, maar het aantal aankopen via smartphones en tablets groeit fors. Nederlanders deden vorig jaar 8,9 miljoen aankopen via hun smartphone, tegenover 5,8 miljoen in 2014. 

Gemiddeld geeft de consument 54 euro per keer uit bij online aankopen met de smartphone. Met de tablet ligt dat bedrag op 96 euro, terwijl met de desktop of laptop gemiddeld 126 euro wordt uitgegeven.