De schade als gevolg van gestolen betaalpassen is afgelopen jaar gestegen van 3,3 miljoen naar 4,7 miljoen euro.

Oorzaak is een nieuwe fraudevariant waarbij criminelen pashouders zover krijgen dat ze hun pasje opsturen, melden de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de Betaalvereniging Nederland vrijdag.

De organisaties benadrukken dat geen enkele bank zijn klanten ooit zal vragen zijn betaalpas op te sturen, of de pincode prijs te geven. Banken waarschuwen hun rekeninghouders actief voor de nieuwe manier waarop criminelen bij hun geld proberen te komen.

De totale schade door fraude in het betalingsverkeer is eveneens licht gestegen, van 17,3 miljoen euro in 2014 naar 17,9 miljoen euro vorig jaar. De twee jaren daarvoor was juist sprake van een sterke daling. In 2012 was het schadebedrag nog 81,8 miljoen euro.

Schade betalingsverkeer

Bron: Betaalvereniging Nederland© NU.nl/Julien Dom

Internetbankieren

De schade als gevolg van fraude met internetbankieren is vorig jaar verder gedaald. Het schadebedrag zakte van 4,7 miljoen euro in 2014 naar 3,7 miljoen euro in 2015. Phishing is met een schade van 3 miljoen euro de grootste schadepost bij fraude met internetbankieren.

In bijna alle gevallen vergoeden banken de schade. Van de totale schade van 3,7 miljoen euro werd 40.000 euro niet vergoed, omdat de schade was te wijten aan grove nalatigheid van de klant. Dat komt neer op 1,1 procent van het totaalbedrag.

Skimming

Skimming is sinds enkele jaren een relatief kleine schadepost. Bij deze techniek worden pasgegevens gekopieerd door criminelen. Vorig jaar ging het om een schadebedrag van 1,7 miljoen euro.

De invoering van de veiligere EMV-betaalchip en het standaard blokkeren van betaalpassen voor gebruik buiten Europa, hebben aan de daling bijgedragen.

In Nederland komt skimming nagenoeg niet meer voor. Passen werden vooral buiten Europa geskimd. De NVB verwacht dat het schadebedrag verder zal dalen als landen buiten Europa ook met EMV-chips gaat werken.

De NVB heeft vooralsnog geen schade als gevolg van fraude met mobiel bankieren en contactloos betalen aangetroffen.