De Consumentenbond waarschuwt dat de goedkope pakketten voor betaalrekeningen die banken aanbieden, niet voor iedereen geschikt zijn.

"De kosten schieten omhoog als consumenten een extra betaalpas of creditcard aanvragen", aldus de belangenorganisatie dinsdag.

De Consumentenbond heeft de kosten van achttien betaalrekeningen van acht banken met elkaar vergeleken.

Voor rekeninghouders die online hun bankzaken afhandelen en alleen één betaalpas nodig hebben, zijn het DirectPakket van de Rabobank (14,40 euro) en het pakket BetaalGemak Standaard van ABN AMRO (16,80) de goedkoopste opties. 

SNS Bank biedt alleen een soort betaalpakket aan. Dit pakket van 30 euro is van de vier grote banken het duurst.

Gezamenlijke rekening

Maar consumenten die een gezamenlijke rekening met twee betaalpassen willen, zijn bij ABN AMRO het duurst uit (34,80 euro). ING (29,40 euro) en SNS (30 euro) zijn dan weer de voordeligste keuzes.

Het hebben van een Bunq-betaalrekening is gratis en een betaalpas kost 9 euro voor vier jaar. Maar klanten moeten wel 0,80 euro betalen voor elke geldopname en 0,04 euro neertellen voor iedere pinbetaling. Roodstaan, een creditcard, sparen of lenen zijn geen opties bij deze nieuwkomer.

Rekenwerk

"Het kost behoorlijk wat rekenwerk om uit te pluizen welk betaalpakket voor jou het gunstigst is. Wil je een creditcard, dan betaal je daar flink extra voor bij die zogenaamde 'budgetpakketten'", stelt directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

Overigens wordt het duurder om nog papieren afschriften te ontvangen en met papieren overschrijvingskaarten geld over te maken.

"De Consumentenbond ontving veel klachten over de introductie van kosten voor verzendenveloppen door ING." De bank vraagt 2,50 euro voor het verzenden van twintig enveloppen naar een klant. Gemiddeld zou een klant daar twee jaar mee doen. De bank is gestopt met het aanbieden van enveloppen via ING-kantoren.

Afschriften

Het maandelijks ontvangen van afschriften blijkt nog bij de meeste banken gratis te zijn. Nieuwe ING-klanten die het pakket KiesVrij nemen, betalen daar wel 2 euro per jaar voor.

Rabobank en SNS hebben de kosten verhoogd voor het tweewekelijks ontvangen van papieren afschriften. Bij Rabobank ging het tarief van 6,60 euro naar 12 euro. Bij SNS was het gratis, maar gaat het nu 14 euro kosten. ABN AMRO heeft plannen om de kosten voor afschriften te verhogen.

Verleiden

"Niet echt klantvriendelijk. De Consumentenbond vindt dat banken hun klanten moeten verleiden om digitaal te gaan bankieren en niet moet 'straffen' voor het feit dat ze dit nog niet doen."

Combée raadt mensen die vaak naar het buitenland aan ook goed te kijken naar de kosten die banken rekenen voor pinnen buiten de eurozone. "Want die verschillen enorm per bank. Dan kan het ineens zo zijn dat een betaalpakket dat in eerste instantie duur lijkt, voor jou toch de goedkoopste optie is."