'Founding father' Hamilton blijft dankzij musical op 10 dollar-biljet staan

Alexander Hamilton, een van de 'founding fathers' van de Verenigde Staten, blijft ook in het nieuwe ontwerp op het biljet van 10 dollar staan. Dit is te danken aan het succes van de musical over zijn leven.

De musical Hamilton vertelt aan de hand van rapmuziek over het roerige leven van de onbekendste van de 'founding fathers'. De hoofdrolspelers bezochten dinsdag het Witte Huis in Washington.

Daar traden ze op voor president Barack Obama. Schrijver/acteur Lin-Manuel Miranda deed in de tuin van het Witte Huis een freestyle. Een filmpje hiervan verspreidde zich woensdag razendsnel op de sociale media.

Miranda had ook een ontmoeting met Jacob Lew, de minister van Financiën, en drong er volgens Variety bij hem op aan de afbeelding van Hamilton op het biljet te laten staan. Die toezegging deed Lew, volgens de acteur.

Nieuw ontwerp

De minister kondigde in juni aan een nieuw ontwerp voor het 10 dollar-biljet te overwegen met de afbeelding van een bekende vrouw erop. Hij riep het publiek op suggesties aan te dragen welke vrouw dat zou moeten zijn.

Maar vlak na deze mededeling werd de musical Hamilton een grote hit en begonnen mensen zich af te vragen of de 'founding father' op het briefje van 10 dollar wel vervangen zou moeten worden.

Donkere acteurs

In de musical Hamilton wordt de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog verteld aan de hand van rapmuziek. De (blanke) personages worden gespeeld door gekleurde acteurs. De Caribische immigrant Alexander Hamilton was de belangrijkste vormgever en bepleiter van de Amerikaanse grondwet, gaf de economische structuur en politiek van de VS vorm en maakte zich hard voor de afschaffing van de slavernij.

De Obama's zijn grote fans van de voorstelling en zagen het stuk al meerdere malen in het theater op Broadway waar het te zien is. 

Uitverkocht

De voorstelling is tot eind van het jaar tot de laatste stoel uitverkocht. Kaartjes op de zwarte markt gaan voor meer dan het tienvoudige van de oorspronkelijke prijs van de hand.

De voorstelling komt in 2017 ook naar Londen. Daar speelt op dit moment al het stuk In the Heights, de eerste musical die Lin-Manuel Miranda maakte.

Tip de redactie