Mensen die als kind niet van hun ouders hebben geleerd hoe ze met geld om moeten gaan, hebben als volwassene twee keer zo vaak een betalingsachterstand als mensen die in hun jeugd wel uitleg hebben gehad.

Betalingsproblemen komen bij deze volwassenen zelfs bijna drie keer zo vaak voor, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) maandag op basis van onderzoek onder 1.444 consumenten.

Respondenten die naar eigen zeggen van hun ouders hebben geleerd om met geld om te gaan, kunnen makkelijker rondkomen dan anderen die geen uitleg hebben gekregen. Bijna 60 procent van deze groep zegt goed rond te kunnen komen, tegen slechts 36 procent van de slecht voorgelichte groep.

Verder hebben ze minder betalingsachterstanden (29 procent tegen 61 procent) en minder betalingsproblemen (15 procent tegen 48 procent). Ook blijken ze vaker te sparen (84 procent tegen 69 procent) en gaan ze verstandiger om met aankopen (82 procent tegen 70 procent).

Volwassenen en geld

Bron: Nibud© NU.nl/Julien Dom

Goede voorbeeld

De organisatie roept ouders op om hun kinderen uit te leggen hoe ze verstandig met geld om kunnen gaan. Ook zouden ze zelf het goede voorbeeld moeten geven. Consumenten die vinden dat hun ouders goed met geld zijn omgaan, gaan later in 90 procent van de gevallen zelf ook verstandig met geld om.

Ruim driekwart van de volwassenen zegt ouders te hebben die goed met geld konden omgaan. En 80 procent heeft als kind uitleg over geld gekregen. Eenzelfde aandeel heeft zakgeld of kleedgeld gekregen.

Het Nibud doet mee aan de zesde editie van de Week van het geld die van 14 tot en met 18 maart duurt. De week is erop gericht om leerlingen beter te leren omgaan met geld.