Vrouwen promoveren steeds vaker aan universiteiten. Ze gaan tegenwoordig gelijk op met mannen. Maar mannelijke promoti krijgen een hoger salaris en hebben vaker leidinggevende functies.

Vrouwelijke promoti verdienden in collegejaar 2013-2014 gemiddeld 70.000 euro per jaar. Mannen ontvingen ongeveer een ton, blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Mannelijke gepromoveerden verdienen meer, doordat ze gemiddeld ouder zijn. Dat komt doordat in eerdere jaren meer mannen dan vrouwen zijn gepromoveerd.

Bovendien werken ze vaker voltijd en werken ze vaker in richtingen waar meer geld te verdienen is. Zo zijn mannen oververtegenwoordigd in de wiskunde- en natuurwetenschappen en techniek. Vrouwelijke promoti zijn vaker actief in de gezondheidswetenschappen en de richting gedrag en maatschappij.

Maar deze kenmerken verklaren slechts twee derde van het verschil in inkomen. Dan is er nog altijd een ''onverklaard inkomensverschil van 10.000 euro'', zegt het CBS.

Aandeel

Bijna alle gepromoveerden hebben een baan. De helft van de mannen heeft een leidinggevende functie, tegenover 36 procent van de vrouwen.

In collegejaar 2013-2014 promoveerden 2.386 mannen en 2.142 vrouwen. Van de promoti was 52,7 procent man en 47,3 procent vrouw. Daarmee ligt het aandeel vrouwen een stuk hoger dan in collegejaar 1990-1991. Toen was de verhouding nog 83 procent mannen tegenover 17 procent vrouwen.

Begin jaren negentig was ongeveer een op de zes promoti een vrouw. Vijf op de zes waren mannen. Rond de eeuwwisseling was een derde vrouw en twee derde man.