De prijs van een doorsnee broodje kaas zal naar verwachting eind 2016 duurder zijn dan nu het geval is. Reden voor de prijsstijging op termijn is onder meer de verwachte toename van de graanprijzen.

Ook maïs en sojabonen, belangrijke ingrediënten voor veevoer, zullen duurder worden. Daarmee worden ook melkproducten en vlees duurder.

ABN AMRO legt donderdag in zijn granenmonitor uit dat de mondiale tarwemarkt voor het derde jaar op rij wel afstevent op een recordproductie. Maar komend seizoen (2016-2017) wordt een kentering verwacht. Daarbij verwijst de bank naar het laatste rapport van het internationale graangenootschap IGC, dat een daling voorspelt van 3 procent.

Wereldwijd zorgen de huidige prijzen ervoor dat het rendement voor boeren onder druk staat. Daardoor beginnen zij hun teeltplannen te wijzigen. Ook de effecten van klimaatveranderingen zorgen voor druk op de oogst.

Net als de productie neemt ook de vraag naar graan af. Wel zal deze de productie overstijgen, is de verwachting. Bij maïs en sojabonen spelen soortgelijke ontwikkelingen.

De grote voorraden van dit moment voorkomen volgens de bank prijsstijging van brood- en zuivelproducten, pasta's, vlees en ontbijtgranen. Daardoor kunnen consumenten voorlopig nog blijven profiteren van de huidige lage prijzen.