
Werkzoekenden vaker aan de slag als flexwerker
De rest heeft een vaste baan gevonden of is aan het werk gegaan als zelfstandige, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een nieuwe baan komt steeds minder vaak voor in combinatie met een vast contract. Van de personen die na minstens drie maanden werkloosheid weer aan de slag gingen in 2015, kreeg 12 procent een vaste baan, tegen 20 procent tien jaar eerder.
Deeltijdbaan
Vorig jaar hebben gemiddeld elk kwartaal 300.000 mensen betaald werk gevonden. 160.000 daarvan volgden geen onderwijs meer. Tegelijkertijd stopten ieder kwartaal 290.000 mensen met werken, van wie er 190.000 geen onderwijs meer volgden.
De meesten vonden afgelopen jaar een deeltijdbaan van 12 tot 35 uur per week. Voor 37 procent was er een voltijdbaan. In 2005 was dit nog 42 procent.
Angstbeeld
"Als je een baan vindt, is dat steeds vaker een flexbaan. Het angstbeeld van levenslang flex wordt voor steeds meer mensen werkelijkheid", aldus voorzitter van vakbond CNV Maurice Limmen.
"Werk moet vastigheid bieden. Als je een baan hebt, moet die jezelf en je naasten zekerheid bieden. Een baan moet vertrouwen geven dat je bijvoorbeeld een huis kunt kopen, of dat je een opleiding kunt volgen. Die functie vervult een baan steeds minder, zo blijkt uit de cijfers", zegt Limmen.